Having demolished the existing house on the plot to make way for a 5,500 sqft replacement, the client was keen to create a statement piece of architecture.  Scott Donald Architecture created a contemporary building that nestles into the tree-lined site, respecting it’s Conservation Area setting.  Unlike the other houses in the area, the building stands out as being unashamedly contemporary, yet due to the dark palate of materials – dark grey render, black zinc and slate, the house blends into the shadows of the trees.

Conventionally, the street / public face of the building is relatively closed, with only a few areas of glass allowing limited views into the house.  In stark contrast the rear of the property, facing a large private garden, is entirely glass at ground floor.  The client was keen to maximise the connection to the garden.  Almost the entire elevation of glass can automatically slide open, so at the touch of a button, the client can enjoy inside / outside living…weather permitting.

Internally, to contrast from the dark materials on the outside, the house is very bright.  Wall and roof glazing enable the client to bask in floods of natural light.